WeCroak App Review – ‘Vergeet niet, je gaat dood’

Bhutan is één van de meest gelukkige landen op aarde. Hun geheim? Dagelijks de dood overwegen.

Mensen zijn bang om te sterven, en dat is een probleem. De dood is namelijk nogal onvermijdelijk. Door meerdere keren per dag over je sterfelijkheid na te denken, kun je over die angst heenkomen. Natuurlijk is het wel moeilijk om jezelf daartoe te zetten, maar gelukkig leven we in het jaar 2018. There’s an app for that.

WeCroak

De app in kwestie heet ‘WeCroak’. Drie weken lang werd ik er vijf keer per dag aan herinnerd dat ook ik een keer dood zal gaan. Dit zou een soort (ongezellige) vorm van mindfulness zijn. WeCroak windt ook geen doekjes om je sterfelijkheid. Voor het luttele bedrag van €0,99 verrast de app je iedere dag op willekeurige tijdstippen met dezelfde lugubere boodschap: “Don’t forget, you’re going to die.”

Deze mededeling wordt vergezeld door een quote over de dood. Deze citaten zijn soms mooi, soms onaangenaam, maar altijd confronterend. Zo kwam ik laatst een quote tegen die beschreef in welke volgorde je je zintuigen verliest wanneer je stervende bent. Ik kan me niet voorstellen dat iemand van zo’n boodschap nou écht gelukkig wordt.

Life is short

Dat wil overigens niet zeggen dat ik me akelig voel na drie weken lang geconfronteerd te zijn met mijn sterfelijkheid. De nare quotes deden me ook niet zoveel. Misschien dat ik hier gewoon niet zo gevoelig voor ben.

Het is dan ook wel érg makkelijk om WeCroak compleet te negeren, en dat is exact wat ik na een week (onbewust) begon te doen. Blijkbaar heb ik daar de discipline niet voor. Ter verdediging, niemand heeft zin om tijdens een Netflix-sessie een minuut de tijd te nemen om over de dood na te denken. Daar is het leven immers veel te kort voor.


Het is dus ook niet zo dat ik door WeCroak het leven meer (of minder) ben gaan waarderen, maar dat zal aan mijn eigen onverschilligheid tegenover deze app liggen. WeCroak doet namelijk exact wat het belooft: je vijf keer per dag over de dood na laten denken. Hoe je daarmee omgaat is aan jou. Ik had er zelf weinig baat bij, maar dat kan ik de app niet kwalijk nemen.

Toegegeven, sommige quotes waren best mooi, of zelfs semi-ontroerend. Die citaten heb ik bewaard, om af en toe naar te kijken. Soms toveren die quotes een bescheiden glimlach op mijn gezicht. Ik laat de app dus ook wél op mijn telefoon staan. Zoals ik eerder al zei, WeCroak is makkelijk te negeren, dus veel last heb ik er niet van.

Een euro is het wat mij betreft alleen niet waard. Voor dat geld had ik ook zes koppen automaatkoffie kunnen kopen hier op Windesheim. Daar word ik namelijk wél oprecht gelukkig van. Dat kan ik van deze app helaas niet zeggen.

Download WeCroak via iTunes of Google Play

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *