Tattoos: Dat is toch zonde van je lichaam?

Steeds vaker zie je mensen met tattoos over straat lopen. Toch heersen er nog veel vooroordelen rondom bodyart. Met tattoos ‘verpest je toch je lichaam?’ Melanie (21) is tattoo artist. Ze zet een breed scala aan tatoeages. Van onschuldige rozen tot een aarbei met een vagina erin. Daarnaast heeft ze zelf ook een hoop tattoos en ervaart dus zelf de stigma’s rondom tatoeages.

Welk soort mensen komen bij jou in de tattoo shop?

Natuurlijk komen er bij ons mensen die helemaal onder getatoeëerd zijn. Er komen ook veel vrienden van artiesten. Maar al met al is ons ‘publiek’ erg divers. Aan de ene kant komen er rappers, maar ook mensen van achttien die hun eerste tattoo laten zetten. Het verschilt ook per artiest wat voor klanten ze trekken.

Dus er komen ook doorsnee ‘kantoormensen’ bij jullie?

Zeker. Ook mensen van wie je het niet verwacht, leraren bijvoorbeeld. Er zit naast onze studio ook een advocatenkantoor.

Een van die advocaten zit helemaal onder de tattoos, maar dat zie je op het eerste gezicht niet. Haar armen zitten, tot aan haar mouwen, vol met tattoos en ze heeft tattoos op z’n rug. Dan komt ze in haar mantelpakje binnen en zegt ze: ‘Ja oké, we gaan tatoeëren.’ De eerste keer wist ik bijna niet wat er gebeurde. Ik zat daar echt: ‘Wat? Waar komen al die tattoos vandaan?’

Het zijn niet meer alleen bikers, of mannen met baarden… Enge mensen. Wel overwegend jonge mensen. Maar bijvoorbeeld ook mensen die in de zorg werken met een hele sleeve. Het zegt niets over jou als persoon, alleen dat je misschien houdt van mooie bodyart. Natuurlijk is het een ander verhaal als je met een hakenkruis op je arm loopt…

Zijn er dan ook tattoos die je niet zet?

Ja, zoals dus hakenkruizen. Gelukkig heb ik nog geen klanten gehad die daarom hebben gevraagd. Anders zou ik ze waarschijnlijk de shop uittrappen. Maar ik tatoeëer ook geen handen en nekken van mensen die net achttien zijn. Dan zeg ik dat ze beter kunnen wachten tot ze meer tattoos hebben.

En namen van stelletjes?

Die doe ik wel, dat moeten ze zelf weten. Ik heb ook Christina Curry en haar vriendin getatoeëerd toen ze net twee maanden samen waren. Ze nam die tattoo, een hartje, op haar nek. Ik vroeg nog wel of ze het zeker wist. Haar antwoord was ja. Ze had al wel meer tattoos, dus dan is de drempel al wel wat lager. Anderhalf jaar later zijn ze nog steeds samen.

Wat is dan de gekste tattoo die je ooit hebt gezet?

Ik heb wel eens een aardbei met een vagina erin getatoeëerd. Een vriendin van mij kwam naar me toe en vertelde dat ze dat heel graag wou hebben. Toen ik vroeg waarom zei ze: ‘Vind ik leuk.’ Tja, ‘fuck it’, dacht ik toen.

Heb je ook wel eens iemand van twaalf gezien in de shop?

Nee. Wij tatoeëren pas vanaf zestien en alleen met één van je ouders erbij. Vanaf achttien moet je het helemaal zelf weten. Vanaf twaalf mag het in principe wel, maar dat moet je gewoon echt niet doen. Dan ga je domme tattoos nemen.

Merk je zelf dat mensen anders naar je kijken nu je tatoeages hebt?

Ja. Mensen staren wel. Als ik met Jenny (een vriendin, tevens tattoo-artist) over straat loop, en we allebei een rokje en een shirtje aanhebben, dan kijken mensen je wel aan. Soms dan zit je gewoon lekker ergens op je telefoon, minding your own business, en dan voel je gewoon dat er naar je gekeken wordt. En als je dan opkijkt, dan kijken ze snel weg.

Krijg je ook wel eens opmerkingen over je tatoeages?

Ja, onder andere goeie opmerkingen, maar wel eens vieze. Bijvoorbeeld als je met een rokje over straat loopt, en je niets uitlokt ofzoiets, dan zeggen mensen wel eens ‘Mooie tattoos, tot hoever lopen ze door?’ Maar ook wel eens mensen die zeggen: ‘Dat vind ik echt zonde. Waarom doe je dat nou?’

Ik neem tattoos om dat ik ze mooi vind. In het begin dacht ik heel erg na over wat ik op mijn lichaam liet zetten, maar die drempel is nu helemaal weg. Ik heb laatst een Bart Simpson-duiveltje op mijn been laten zetten, en ik heb ‘meme’ op mijn enkel staan.

Verschillen de meningen ook per leeftijdsgroep? Hoe kijken ouderen bijvoorbeeld naar je tattoos?

Oudere mensen vinden het óf helemaal fantastisch, of ze vinden het helemaal niks. Nooit ertussenin. Soms dan zeggen ze ‘Wat mooi! En wat heb je dan gedaan? Wat betekent dat?’ Maar ook wel eens ‘Nou, kind, dat is toch zonde?’

Heb je zélf vooroordelen over tattoos? Wat denk je bijvoorbeeld als je mensen met veel gezichtstattoos ziet?

Ik moet zeggen, ik ken ook wel wat mensen die veel gezichtstattoos hebben. Op het eerste gezicht schrik je er wel een beetje van omdat het zo ‘in your face’ is. Het is niet zo dat ik anders naar mensen kijk als ze veel tattoos hebben.

Als je chill bent, dan ben je gewoon chill. En of je dan een enorme kraai op je gezicht hebt of niet, kan me niet zoveel schelen. Als je iemand een beetje leert kennen, zie je de tattoos op een gegeven moment ook gewoon niet meer.

Ik vind vooroordelen over tattoos ook wel jammer, want het zegt écht niets over iemand als persoon. Het betekent alleen dat je van mooie plaatjes op je lichaam houdt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *